Om søl
Navnet er islandsk, og søl blev spist af vikingerne og kelterne. Den indgik fra 700-tallet som handelsvare på lige fod med uld og kød. Søl har været brugt som menneske- og dyreføde i mange år, og blev tidligere serveret dagligt enten friskt, tørret eller saltet, hvor den var en naturlig erstatning for grøntsager. Det har også været tygget som skrå.
I dag kan søl købes som tørrede produkter, der går under navnene dulse, dillisk eller crannach, men på Grønland spiser den ældre generation stadig frisk søl.
Søl tilhører klassen af rødalger som omfatter 5500-6000 arter. Fælles for alle rødalger er, at de indeholder to farvestoffer, et rødt og et blåt, som giver algerne deres karakteristiske rødlige farve. Hvis de udsættes for kraftigt sollys, bliver de undertiden grønlige, da de to farvestoffer nedbrydes af kraftigt sollys.
Langt de fleste rødalger lever i saltvand, hvor de sidder fast på sten, klipper eller andre alger. Søl lever i alle dybder, men overvejende på dybere vand (7-30 m), da de ikke kræver meget lys, men de lever også på lavere vand ofte i skyggen eller på stænglen af andre tangplanter.